Ammattitaitokilpailut herättivät hitsausyrittäjä Ville-Pekka Virtasessa oppimisen palon

Hitsaaja Ville-Pekka VirtanenEveryWeld Oy:n omistajan, hitsaaja Ville-Pekka Virtasen tarina alkoi ammattikoulusta. Virtanen suoritti Savon ammattiopistossa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon ja osallistui opintojen ohessa moniin ammattitaitokilpailuihin. Kilpailut muuttivat aiemmin huonoksi opiskelijaksi itsensä luokitelleen Virtasen tulevaisuuden täysin. Oma ala löytyi hitsauksesta, mikä johti muun muassa maailman parhaita vastaan kilpailemiseen ja oman yrityksen perustamiseen.

Ville-Pekka Virtanen ei ennen ammattikoulua kokenut olevansa hyvä koulussa. Päätös lähteä mukaan ammattitaitokilpailuihin muutti asian päälaelleen – kilpailuista Virtanen löysi itselleen mieleisen ja luonnollisen tavan oppia.

– Opettajani sanoi minulle ensimmäisenä opiskeluvuonnani, että ota irti kaikki, mitä koulusta saat. Päätin alkaa opetella hitsaamista tosissani. Käytin koulussa joutoajan hitsauksen opetteluun, kun monet muut menivät istuskelemaan ja odottamaan seuraavaa hommaa.

Alun epävarmuus karisi, kun Ville-Pekka pääsi ammattitaidon SM-kilpailun Taitajan semifinaaleista jatkoon vuotta nuorempana kuin muut kilpailijat.

– Mietin, että entäs sitten, kun olemme kaikki saman ikäisiä.

Vuotta myöhemmin Virtanen voittikin levy ja hitsaus -lajissa kultaa. Tällöin hän ajatteli lopettavansa kilpailemisen.

– Ajattelin, etten kestä enää tätä jännitystä. Tahdoin lopettaa huipulla.

Toisin kävi, sillä Virtanen osallistui Taitajan jälkeen vielä lukuisiin kilpailuihin ja karsintoihin, kuten ammattitaidon EM-kilpailu EuroSkillsiin ja MM-kilpailu WorldSkillsiin sekä Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.

– Eikä kaduta yhtään. Kilpailuista oppii todella paljon ammatillisesti. Lisäksi on hienoa olla osana porukkaa, jossa kaikki ovat samassa tilanteessa. Kilpailuissa yhteisöllisyys niin oman joukkueen, kilpakumppaneiden kuin tukihenkilöidenkin kesken on jotain ainutlaatuista. Kukapa ei haluaisi olla kerran (tai useammankin) oman elämänsä rokkistara?

Tie yrittäjäksi

Tiedonpuu-veistos
Ville-Pekka on toteuttanut muun muassa Metsolle Sirpa Miettisen suunnitteleman Tiedonpuu-veistoksen. Kuva: Ville-Pekka Virtanen

Valmistuttuaan ammattikoulusta ja oltuaan muutaman vuoden työelämässä Virtanen perusti oman yrityksen, EveryWeld Oy:n. Nykyään Virtanen myy yrityksensä kautta omaa ammattitaitoaan ympäri Suomen, välillä myös ulkomaille.

Työnkuva koostuu pääosin luokkahitsauksesta asiakkaiden kohteissa. Eniten Virtanen hitsaa putkistoja, mutta satunnaisesti hän käy myös erikoisemmissa paikoissa, jossa huolellista ja tarkkaa jälkeä arvostetaan. Lisäksi Ville-Pekka on tehnyt esimerkiksi taideteoksia Toivalan Metallille Kuopiossa. Tunnetuimmat työt ovat Metso Oy:n pääkonttorissa sijaitsevan, Sirpa Miettisen suunnitteleman Tiedonpuu-veistoksen toteutus sekä Kuopion lentokentällä sijaitsevan Antti Immosen Hallittuja silmukoita -teoksen asennus ja kasaaminen.

– Olen omalla alallani hyvä ja menestynyt, koska olen kilpaillut. Oppini ja taitoni olen saanut vain ja ainoastaan treenaamalla kisoihin. Harjoittelen jotain asiaa niin kauan, että sen tekeminen on helppoa ja miellyttävää.

Yrittäjyys sopii Ville-Pekalle. Aluksi oman yrityksen perustaminen pelotti, mutta nykyään se tuntuu luonnolliselta. Jälkeenpäin ajateltuna Virtanen on nähnyt merkkejä yrittäjähenkisestä luonteesta jo aikaisemmin.

– Jo yläkouluikäisenä opettelin tekemään verkkofoorumeille myytäväksi tuotteita, joille on kysyntää. Ammattikoulussa opettelin käyttämään laitteita ja tein autoharrastajille metallisia osia. Tosin aivan liian halvalla, nauraa Virtanen nyt.

Kilpailujakaan Ville-Pekka ei ole täysin jättänyt. Kilpailutoiminnasta kiinnostuneena hän on käynyt muun muassa tuomaroimassa, katsomassa sekä valmentamassa hitsauskilpailuita. Pisin vierailumatka on ollut WorldSkills-maailmanmestaruuskisoihin Abu Dhabiin 2017.

– Myös kilpailujen ulkopuolella on paljon mahdollisuuksia, mutta on kiistatonta, että maailman parhaiden joukossa oppii helpommin ja löytää ihmisiä, joiden etsiminen voisi muuten viedä tolkuttomasti aikaa.

Asenne ratkaisee

Ville-Pekan mielestä kilpailut antavat itsevarmuutta omaan tekemiseen. Myös omasta mielestään ’huonot oppilaat’ saavat kilpailujen kautta mahdollisuuden asennemuutokseen saadessaan positiivisia kokemuksia omasta osaamisestaan. Kävihän niin hänelle itselleenkin.

Virtanen ajattelee, että ihmismieli yliarvioi mitä voi saada aikaan kolmessa kuukaudessa, mutta aliarvioi mitä kolmessa vuodessa, kuten ammattikoulun aikana. Jos yliarvioi, pettyy ja lopettaa, seuraukset ja poisjääminen voivat olla kohtalokkaita yksilön elämässä. Toisaalta pitkäjänteisellä harjoittelulla voi olla täysin päinvastaiset seuraukset.

– Kilpaileminen muutti minun elämäni. Ennen ajattelin, että olisipa töitä, jotta voisin elää normaalisti. Nyt mietin, mihin kaikkeen pystynkään opettelemalla ahkerasti ja uskomalla itseeni. Vaikka tuntuu, ettei etene, aina etenee. Ikinä ei voi opetella huonommaksi, kuin tällä hetkellä on.